Vanaf 1 januari 2019 is binnen de gemeente Groningen een verhuurdersvergunning vereist. Dit geldt voor kamerverhuur, verhuur van kleine appartementen en verhuur via bemiddelingsbedrijven aan studenten.

De vergunning is verplicht, zonder deze vergunning mag een eigenaar zijn kamer niet aan studenten verhuren.

Voor wie geldt deze vergunning?

De vergunningplicht geldt voor verhuurders van kamers en appartementen aan studenten en de bemiddelaars die verhuren aan studenten.

Wat houdt de vergunning precies in?

 De gemeente heeft dit vergunningstelsel opgezet zodat zij tegen verhuurders met “slecht verhuur gedrag” maatregelingen kunnen nemen. Dit kunnen zij doen doormiddel van het opleggen van een dwangsom, het toepassen van bestuursdwang of zelfs de verhuurvergunning intrekken.

Wat ziet de gemeente als “slecht verhuur gedrag”?

Enkele voorbeelden zijn:

  • Verhuurders die vaak of herhaaldelijk een te hoge huurprijs vragen.
  • De gang naar de Huurcommissie bemoeilijken of onmogelijk maken.
  • Uitspraken van de Huurcommissie niet opvolgen.
  • Huurders intimideren, bedreigen of hun privacy schenden.
  • Dubbele bemiddelingskosten vragen.
  • Discriminatie.
  • Uitsluiting van huurders door zwarte lijsten.

De gemeente heeft hier een uitgebreide toelichting op en deze is te vinden op: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2018-243666.html

Wat moet ik als verhuurder doen?

Bent u een verhuurder die al een onttrekkingsvergunning heeft? Dan krijgt u van rechtswege al een verhuurdersvergunning.

Verhuurders die minimaal drie appartementen (kamers) in een gebouw aan studenten verhuurt, hebben een half jaar om de verhuurdersvergunning aan te vragen.

Conclusie

De nieuwe verhuurdersvergunning is alleen bedoeld om slecht verhuur gedrag aan te kunnen pakken. De gemeente Groningen wil op kunnen treden tegen “malafide huisjesmelkers”. Het is wel een vergunning waar een verhuurder rekening mee moet houden, niet alleen met de aanvraag maar ook wat voor de gemeente geld als goed huur gedrag. Wanneer u dit niet doet loopt u risico op sancties van de gemeente.

Specialist in Groningen

Kwaliteit en Service: dit zijn de kernwaarden die Allooy elke dag nastreeft. Wij focussen ons op de aankoop en verkoop van beleggingspanden in Groningen.

Alle panden in onze portefeuille zijn gelegen op de beste locaties van Groningen. Daarnaast doen wij iedere dag ons best om onze klanten zoveel mogelijk te ontzorgen.

Wij werken samen met een team van ervaren vastgoedspecialisten uit andere werkvelden. Van vergunningen en bouwtekeningen tot verbouwing en inrichting, wij kunnen u op al deze uiteenlopende vlakken bijstaan. Deze lijnen zijn kort, onze partners zijn allemaal gevestigd in ons kantoor aan de Herman Colleniusstraat.

Voor vragen of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.