Het gebeurt in de praktijk erg vaak dat verhuurders huurverhogingen mislopen omdat ze niet op de hoogte zijn van de regelgeving hiervan. Daarom wordt er in deze blog uitgelegd welke mogelijkheden de verhuurder heeft ten opzichte van huurverhogingen.

Het is belangrijk om te weten dat er op het gebied van huurverhogingen onderscheidt gemaakt wordt tussen zelfstandige en niet zelfstandige woonruimtes. Ook is het belangrijk om te weten of het gaat om een sociale huurwoning of om een vrije sector huurwoning.

Sociaal of vrije sector

Bij een sociale-huurwoning gelden zowel maximale huurprijzen als maximale huurverhoging. Ook kan de huurder van een sociale-huurwoning huurtoeslag krijgen. In de vrije sector gelden deze regels niet.

Een woning valt onder de vrije sector wanneer de kale huur boven de liberalisatiegrens zit (in 2019 €720,42). Wanneer de bewoners jonger dan 23 jaar zijn, is die grens in 2019 €424,44.

Zelfstandig of onzelfstandig

een woonruimte is zelfstandig wanneer de woning een eigen toegang, eigen keuken en eigen toilet heeft. Wanneer dit gedeeld wordt met andere bewoners, is er sprake van een onzelfstandige woonruimte.

Het is van belang om het onderscheid te weten omdat dit meetelt in de berekening van onder andere de maximale huurprijs en dus ook de huurverhoging.

Eenmaal per jaar kan de verhuurder de huur verhogen. De verhuurder moet 2 maanden voor de verhoging de huurder een voorstel sturen tot verhoging van de huurprijs. In dit voorstel moet vermeldt worden wat de huidige kale huurprijs is, het percentage waarmee de huur verhoogt wordt, de voorgestelde huurprijs, en de ingangsdatum van de verhoging. Ook moet vermeldt worden op welke manier de huurder bezwaar kan maken tegen het voorstel.

Specialist in Groningen

Kwaliteit en Service: dit zijn de kernwaarden waar Allooy voor staat. Wij focussen ons op de aan- en verkoop van beleggingspanden in Groningen.

Alle panden in onze portefeuille zijn gelegen op de beste locaties van Groningen. Daarnaast doen wij iedere dag ons best om onze klanten zoveel mogelijk te ontzorgen.

Wij werken samen met een team van ervaren vastgoedspecialisten uit andere werkvelden. Van vergunningen en bouwtekeningen tot verbouwing en inrichting, wij kunnen u op al deze uiteenlopende vlakken bijstaan. Deze lijnen zijn kort, onze partners zijn allemaal gevestigd in ons kantoor aan de Oosterkade in Groningen.

Voor vragen, advies en aanbod van beleggingsvastgoed kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.